logo AT
 

Agentschap Telecom

Hoe kan op een efficiënte manier informatie verkregen worden: inzicht in het gebruik van Wifi en de kans op problemen daarbij.

 

Uitdaging
Agentschap Telecom (AT) is verantwoordelijk voor het toezicht op de radiofrequenties in Nederland. Wifi gebruikt een deel van het radiospectrum dat vergunningsvrij is. Het sterk toegenomen gebruik van Wifi kan echter tot problemen leiden: bij teveel wifi-zenders kan de verbinding onbetrouwbaar worden. AT voert metingen uit om het probleem in kaart te brengen.

Vraag
De metingen die AT uitvoert zijn arbeidsintensief. Vraag is hoe op een efficiëntere manier dezelfde informatie verkregen kan worden: inzicht in het gebruik van de Wifi-band en de kans op problemen daarbij.

Analyse 
Een eerste data-analyse gaf aan dat de huidige metingen niet het inzicht geven dat nodig is. Een andere manier van meten kan dit voor een deel oplossen, maar niet helemaal: de gemeten signaalsterkte is niet per se een indicator voor te verwachten verbindingsproblemen. Verdere probleemanalyse gaf aan dat de groep die problemen ondervindt (eindgebruikers, consumenten) niet in de doelgroep van AT zit. Het zijn de ISP’s die wél contact met deze groep hebben. Daarnaast hebben ISP’s beschikking over datasets die relevant zijn voor de probleemstelling van AT.

Uitkomsten
Een drietal richtingen is op basis van de vraag van AT geformuleerd:

1. Voer de metingen anders uit en leg (door middel van een Big Data analyse) relatie met externe datasets. Hierbij wordt gedacht aan informatie over de gebouwde omgeving (locatie, vorm, kenmerken van bouwwerken), gegevens over internetgebruik van ISP’s (hoeveelheid verkeer, aantal Wifi-gerelateerde klachten), demografische gegevens (sociaal-economische status, hoeveelheid bewoning/gebruik).
2. Maak metingen efficiënter door te werken aan een voorspellingsmodel, waarbij de vaste meetstations als calibratie gebruikt worden voor een representatieve set mobiele veldmetingen. 
3. Zet een Living Lab op waarin de interactie met de eindgebruikers, samen met betrokken ISP’s, in een beheersbare setting gebracht kan worden en waarin experimenten gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld door de consumenten zelf mee te laten werken in het doen van metingen.